Pas på gamle dæk på campingvogne

Mange danskere kører på campingferie i sommermånederne. Men der er god grund til at efterse særligt campingvognens dæk grundigt, inden man drager af sted.

Hvert år ser man ulykker med campingvogne - både i Danmark og i resten af Europa. Flere af disse ulykker, der ofte medfører skader på personer og materiel og afstedkommer lange køer på de sommertravle motorveje, kunne være undgået, hvis dækkene var blevet gennemgået før turens start.

Problemet er overordnet, at dæk på campingvogne rådner op, før de slides op. Dette ses ved, at dæksiden krakelerer med små fine revner, som er tegn på ældning af gummiet på grund af solens og luftens påvirkninger. Der kan samtidig godt være masser af dækmønster tilbage på selve slidbanen, men dækket vil ofte være afgørende svækket. Når dækket så kommer på arbejde med høj fart og tilsvarende læs på ferieturen, sker det, at det eksploderer.

Dæk på campingvogne er generelt kun dimensioneret lige til grænsen, så der er ikke noget overskud at give af, når dækket bliver ældet. Derfor er det rigtig skidt, hvis campingvognen står hele vinteren med halvflade dæk. For når vognen slæbes ned til tankstationen for at få det rigtige dæktryk, kan dækkene allerede på den korte tur blive overbelastede og dermed mere udsatte for senere ulykker.

Sidst opdateret: 10 juni 2016