Alkolåse

Alkohol er skyld i mange trafikulykker, og der er derfor masser at vinde ved at forsøge at sikre, at føreren er ædru.

Alkolåse fungerer typisk på den måde, at der skal pustes i alkolåsen, før bilen kan startes. Alkolåsen kan også indstilles sådan, at der med mellemrum skal afgives en prøve under kørslen.

Der findes alkolåse til eftermontering i biler, og i udlandet (bl.a. Sverige) er der mange steder indført ordninger med alkolåse til bilister, der har kørt spritkørsel, evt. suppleret med krav om alkoholafvænning. I Sverige er det sådan, at kørekortet efter en dom for spritkørsel kan beholdes, hvis man for egen regning får monteret en alkolås i sin bil og indvilliger i at lade sig behandle for alkoholisme.

Rigspolitiet arbejder for tiden med at udarbejde en lignende ordning for personer dømt for spritkørsel i Danmark, hvor frakendelsesperioden reduceres, hvis den dømte får installeret en alkolås i bilen.

Alkolåse anvendes også i flere større virksomheder. Virksomheden kan med alkolåsen forsikre sine kunder om, at transporten ikke foretages af påvirkede chauffører, og dermed være med til at forbedre virksomhedens image som sikkerhedsbevidst. Alkolåse anvendes også i tilfælde, hvor f.eks. en medarbejder har et erkendt alkoholproblem, hvor alkolåsen er arbejdsgivers forsikring for, at færdselsloven overholdes.

Sidst opdateret: 10 juni 2016