eCall (Automatisk 112-opkald)

eCall er et automatisk alarmeringssystem til biler. En enhed monteret i bilen ringer automatisk til 112 i tilfælde af en ulykke, hvor en eller flere af bilens airbags er blevet udløst, og oplyser GPS-koordinaterne for ulykkesstedet. Alarmen kan også udløses manuelt.

Parallelt med den automatiske overførsel af data om ulykkesstedet etableres også en telefonforbindelse, så personalet på alarmcentralen har mulighed for at kommunikere med personer i bilen.
Fordelene ved eCall er dels, at der sker øjeblikkelig alarmering, også når føreren af en bil f.eks. er bevidstløs og ude i stand til selv at tilkalde hjælp, og dels at alarmcentralen får præcise oplysninger om ulykkesstedet.

EU-kommissionen anslår, at et fuldt udbygget eCall system vil kunne redde 2.500 liv om året i EU svarende til ca. 30 færre trafikdræbte i Danmark

Der findes to typer af eCall:

  • 112 eCall, hvor alarmopkaldet får direkte til den offentlige 112-alarmcentral. Dette bliver obligatorisk for nye typer af biler fra 1. marts 2018.

  • "TPS" eCall (third Party Systems e Call), hvor alarmopkaldet i første omgang får til en privatdrevet alarmcentral, der så om nødvendigt viderestiller til den offentlige 112-alarmcentral i det land, hvor ulykken er sket.
    TPS eCall kan kræve betaling af abonnement. For nærmere oplysninger herom henviser vi til de enkelte bilmærkers repræsentanter.

EU-reglerne indfører ved forordning 2015/758 krav om eCall i nye typer af biler fra 1. marts 2018.

Sidst opdateret: 05 september 2017