Intelligent farttilpasning (ISA)

Hastighedens betydning for sikkerheden er velkendt, og ved hjælp af ny teknologi er det muligt at lave systemer, der kan hjælpe eller evt. tvinge bilisterne til at overholde fartgrænserne.

Der er både herhjemme og i udlandet (navnlig Sverige) forsket meget i systemer til såkaldt ”intelligent hastighedstilpasning”.

Det grundlæggende princip er, at bilen ”ved”, hvor hurtigt der må køres på det pågældende sted, og at føreren får en advarsel, hvis hastighedsgrænsen overskrides.

Systemerne kendes i mange udgaver, der dels karakteriseres ved måden, hvorpå bilen får kendskab til den gældende hastighedsgrænse, og dels ved hvor indgribende de er i forhold til førerens valg af hastighed.

Bilen kan f.eks. få information om den gældende hastighedsgrænse ved skiltegenkendelse eller GPS til stedbestemmelse og et digitalt kort, hvor der til hver vejstrækning er knyttet information om den gældende hastighedsgrænse. Sådanne systemer er allerede indbyggede eller fås som ekstraudstyr til flere navigationssystemer. Hvis hastigheden overstiger den tilladte, lyder der en alarm f.eks. ”du kører for stærkt”.

Der er også udviklet systemer, som decideret griber ind og gør det vanskeligt at fortsætte med at køre for stærkt, f.eks. ved at speederpedalen bliver hård. Disse systemer er dog ikke i handelen endnu.

Sidst opdateret: 05 september 2017